Participatieverklaringstraject workshop begeleider – Humanitas

Participatieverklaringstraject workshop begeleider – Humanitas

Participatieverklaringstraject workshop begeleider – Humanitas

Humanitas geeft in opdracht van de gemeente participatieverklaringstraject (PVT) workshops. Dat is een verplicht onderdeel van het inburgeren. De PVT bestaat uit vijf workshops die ingaan op de Nederlandse kernwaarden, democratie, gezondheidszorg en financiën. De afsluitende workshop vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis waar een raadslid en de wethouder sociaal domein een praatje houden. Bij de slotbijeenkomst tekenen de nieuwkomers een verklaring waarin ze aangeven dat zij de rechten, plichten en fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving kennen en respecteren.

De vrijwilligers participatieverklaringstraject geven de workshops. De workshops duren 2,5 uur per keer en worden gegeven aan de hand van Powerpoints. Humanitas zoekt vrijwilligers die deze workshops geven. Je sluit je aan bij een vast team van ervaren vrijwilligers.

Taalmaatje – Humanitas

Taalmaatje – Humanitas

Taalmaatje – Humanitas

Als taalmaatje help je nieuwkomers bij het leren van de Nederlandse taal. Dit houdt in dat je samen met de nieuwkomer één keer per week oefent met spreken, lezen, schrijven en luisteren. Daarbij kun je aansluiten bij de inburgeringslessen die de nieuwkomer op school volgt.

Alles met het doel het inburgeren zo succesvol mogelijk te maken. Door het persoonlijk contact en de extra ondersteuning kan de nieuwkomer beter de taal machtig worden.

Taalcafé – Humanitas

Taalcafé – Humanitas

Taalcafé – Humanitas

Humanitas heeft twee taalcafés voor nieuwkomers. Het Praathuis is op woensdagochtend van 10:00 uur tot 12:00 uur. En het taalcafé Kleurrijk is op donderdagmiddag 13:00 uur tot 15:00 uur. Wij zoeken hiervoor enthousiaste vrijwilligers die hierbij willen ondersteunen. Bij het taalcafé komen nieuwkomers en vrijwilligers samen om in een ongedwongen sfeer een praatje te maken. Of soms ook een spelletje te doen. Alles met het doel om het spreken in de Nederlandse taal te verbeteren. Ook wordt in het taalcafé aandacht besteed aan de eigen cultuur van de mensen en worden ervaringen uitgewisseld. Samenwerken en plezier staan centraal in het taalcafé.

Dit zijn de taken die horen bij een vrijwilliger van het taalcafé:

– Helpen bij het opzetten en begeleiden van interactieve taalactiviteiten en spelletjes
– Ondersteunen van nieuwkomers bij het oefenen van de Nederlandse taal op verschillende niveaus
– Creëren van een inclusieve en gastvrije sfeer voor alle deelnemers
– Bijdragen aan het opruimen en schoonhouden van de ruimte na afloop van het taalcafé

Momenteel is er ook een vacature voor coördinator Taalcafé. Als coördinator ben je het aanspreekpunt vanuit het bestuur. Je zorgt samen met de taalcafé vrijwilligers voor het soepel verlopen van de taalcafés. Veel hoef je niet te doen als coördinator. Belangrijk is dat je affiniteit hebt met nieuwkomers en taal, dat je positief bent en een warme en gastvrije omgeving kan creëren.

Coördinator Museumeducatie

Coördinator Museumeducatie

Coördinator Museumeducatie

Je legt de verbinding tussen de collectie en het verhaal. Voor bezoekers ben je de verhalenverteller van de collectie en van het stationsgebouw en leidt je groepen rond. Als coördinator stuur je de werkgroep Museumeducatie aan. Je stimuleert een optimale samenwerking en werksfeer en ziet toe op gemaakte afspraken. Samen met collega’s ontwikkel je educatieve programma’s zoals een lesbrief, een educatief reispakket en organiseer je educatieve activiteiten in het museum. Je zoekt de samenwerking op met andere werkgroepen en met externe partijen.

Medewerker Museumeducatie

Medewerker Museumeducatie

Medewerker Museumeducatie

Je legt de verbinding tussen de collectie en het verhaal. Voor bezoekers ben je de verhalenverteller van de collectie en van het stationsgebouw en leidt je groepen rond. Je organiseert educatieve activiteiten in het museum. Samen met collega’s ontwikkel je educatieve programma’s zoals een lesbrief, een educatief reispakket.

Medewerker Expositie

Medewerker Expositie

Medewerker Expositie

Als presenteren van een expositie en alles wat daar bij komt kijken je aan het hart ligt.

Samen met je collega’s van de Werkgroep Expositie ontwikkel je nieuwe exposities die een relatie tot spoor- en tramwegen hebben. De werkzaamheden in teamverband bestaan uit geregeld overleg, het doen van onderzoek voor een expositie, het schrijven van teksten, het inrichten, ontmantelen en onderhouden van de expositieruimte (s).

De exposities zijn zowel voor langere termijn, de zogenaamde vaste expositie, als voor korte termijn, de zogenaamde wisselexpositie. De werkgroep werkt samen, of stemt af, met de Werkgroep Collectie, de Werkgroep Educatie en Activiteiten en de Werkgroep PR. De samenwerking bestaat uit maatwerk en kan voor elke expositie er anders uitzien.

Medewerker Collectie

Medewerker Collectie

Medewerker Collectie

Als je liefde gaat naar onderzoek en behoud van oude boeken en antieke voorwerpen.

Samen met je collega’s van de Werkgroep Collectie beheer je de collectie en catalogiseer je de collectie digitaal. Je doet onderzoek om de afkomst en betekenis van voorwerpen en of beeldmateriaal te achterhalen. Naast het beheer draag je bij aan het behoudt van de collectie.

Molenstichting Midden-en Oost-Groningen (MsMOG) zoekt moleninstandhouders voor haar poldermolens

Molenstichting Midden-en Oost-Groningen (MsMOG) zoekt moleninstandhouders voor haar poldermolens

Molenstichting Midden-en Oost-Groningen (MsMOG) zoekt moleninstandhouders voor haar poldermolens

De MsMOG zoekt vrijwilligers die in opleiding willen bij een poldermolen van de molenstichting. De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. binnenkort start de MsMOG weer met een nieuwe cursus.