Begeleider Taalcafé – MAC
Iedere donderdagmiddag wordt het Taalcafé georganiseerd door vrijwilligers. Als begeleider help je mee met het verzinnen van leuke onderwerpen om over te praten of iets om te doen.
Iedere donderdagmiddag wordt het Taalcafé georganiseerd door vrijwilligers. Als begeleider help je mee met het verzinnen van leuke onderwerpen om over te praten of iets om te doen.
De Vrijwillige Hulpdienst is een dienst die bemiddelt tussen vraag en aanbod. De aanvragen voor kleine klusjes, een beetje steun of hulp bij een boodschap groeien en de vraag neemt alleen maar toe. De huidige coördinator bemiddeling kan wel wat hulp gebruiken en daarom zoeken wij een extra bemiddelaar.
Als er een aanvraag binnenkomt gaat de bemiddelaar altijd eerst op bezoek bij de klant en onderzoekt de vraag. Daarna kijkt de bemiddelaar in haar eigen bestand voor een passende vrijwilliger. Vervolgens draagt je er zorg voor dat de match goed gemaakt wordt en iedereen goed weet wat de afspraken zijn. Je blijft daarna de match volgen en beschikbaar voor de klant of vrijwilliger voor nadere vragen.
Een nieuwkomercoach helpt mee vluchtelingen en andere nieuwkomers bij het settelen in de nieuwe gemeente. Je kunt helpen bij het verwerken van post, regelen van allerlei zaken rondom huis en werk of vrijwilligerswerk maar ook hen helpen met de taal.
Als Taalhuis vrijwilliger werk je met mensen die hulp willen bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Je ontvangt van de Taalhuiscoördinator een vierdaagse training en materiaal. Een coördinator van het Taalhuis biedt ondersteuning. Je kunt werken in een groepje maar ook individueel. De werkplek bepaal je samen met je deelnemer. Je kunt werken met zowel Nederlandstalige mensen als met mensen uit een ander land.
Onze clienten komen van maandag tot en met vrijdag op onze locatie voor dagbesteding. De groep clienten die komen varieren zowel in leeftijd en in de reden waarom men dagbesteding nodig heeft. We sluiten zoveel mogelijk aan bij wat de client wenst. Zo kan het zijn dat iemand een brommer gaat reviseren, een ander is weer creatief met een kwast.
Doordat we aansluiten bij onze clienten, brengt dit met zich mee dat niet iedereen op dezelfde tijd kan komen. Zo kan het zijn dat iemand van 70 jaar niet om 8.00 klaar kan staan in verband met bijvoorbeeld de thuiszorg. We passen de tijden dan zoveel mogelijk aan bij de wensen van onze clienten. Dit geldt ook voor de middag. Niet iedereen heeft even veel energie.
Onze clienten komen vanaf 8.30 en gaan meestal rond 15.15 weer naar huis. Onze clienten komen uit Midden-Groningen, gemeente Oldambt, Nieuwe Pekela.
Naast het vervoeren van onze clienten is er ook de mogelijkheid om de clienten te ondersteunen in hun activiteiten. Er vindt een verscheidenheid van activiteiten plaats, zoals houtwerkzaamheden, techniek, ruimte voor sport en spel, creatief, buiten activiteiten, een brocantewinkel, etc.Wij houden van sfeer en gemoedelijkheid. We zien het liefst dat iedereen met een lach binnen komt en met een lach weer naar huis gaat.
Wij zijn op zoek naar gepensioneerde onderwijzers of pabo studenten die op zaterdag kinderen vanaf groep 5 t/m 8 bijles in taal, rekenen en overige vakken kunnen geven. Of die het leuk vinden volwassenen die niet goed Nederlands spreken te helpen dit te verbeteren.
Wij zijn in bezit van officiële leerboeken van basisschoolniveau die gebruikt kunnen worden voor de lessen.
Voor onze levendige woonlocatie in Sappemeer, zijn wij altijd opzoek naar enthousiaste vrijwilligers/maatjes voor onze cliënten.
Onze locatie heeft ruimte voor 28 cliënten. De leeftijden van onze bewoners variëren van 27 jaar tot 88 jaar, het is een gemengd gezelschap van man en vrouw, van druk en rustig, van creatief tot lekker rustig op de bank een filmpje kijken.
De werkzaamheden die onze cliënten vragen zijn zeer gevarieerd; 1 op 1 met een cliënt(e) naar de bioscoop, een keer uit eten, samen een stukje wandelen, zwemmen, boodschappen doen, winkelen, koken & bakken, of gewoon even kletsen en samen zijn.
Ook zoeken wij vrijwilligers die de verbintenis aan willen gaan om op een vaste dag tijd te maken voor1 cliënt, ook deze activiteiten variëren en kan vanuit de wens van de cliënt besproken worden.
In de tijd dat het weer het toelaat vragen wij soms aan de vrijwilligers die dit leuk vinden om met dagjes uit mee te gaan, of om in de vakantieperiode cliënt(en) naar hun vakantieadres te brengen en ophalen.
Iedere inwoner in Nederland kan gebruik maken van gratis en onafhankelijke cliëntondersteuning. Bijvoorbeeld in situaties waarin een inwoner hulp nodig heeft op het gebied van wonen, opvoeden, werk of inkomen en in gesprek gaat met de gemeente. Omdat dit traject soms best lastig kan zijn is het fijn als iemand de inwoner hierbij kan helpen. Als vrijwillige onafhankelijke cliëntvertegenwoordiger bied jij, in samenwerking met Zorgbelang Groningen, deze hulp.
Taken als vrijwillige onafhankelijk cliëntvertegenwoordiger:
– ondersteun je (op verzoek van een inwoner) de inwoner, bij het traject van aanmelding tot het moment van zorgtoewijzing
– help je de inwoner met het voorbereiden van het keukentafelgesprek
– ben je aanwezig bij het keukentafelgesprek
– help je de inwoner zijn/haar vraag te verhelderen
– help je om de informatie, vanuit een gesprek of brief, voor de inwoner te verduidelijken
– ondersteun je de inwoner wanneer hij/zij er niet uit komt met het sociaal team of een zorgaanbieder
Als één van de onderdelen van het inburgeringsexamen oriënteren onze cursisten zich op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gaat over werken en werk zoeken. U begeleidt een cursist individueel bij het maken van zijn of haar persoonlijke portfolio, onder begeleiding van een ervaren ONA-docent.
– het oefenen met spreken in kleine groepjes
– het bespreken van het huiswerk
– het uitleggen van eenvoudige regels van onze taal mbv een boek
– het praten over de Nederlandse cultuur
– het oefenen met het schrijven van een persoonlijk kaartje e.d.
Veel nieuwkomers willen graag vrijwilligerswerk doen om hun Nederlands te verbeteren. Hiervoor hebben zij soms meer begeleiding nodig dan andere vrijwilligers. Organisaties waar deze nieuwkomers vrijwilligerswerk gaan doen hebben hier niet altijd tijd voor of de juiste mensen voor. Daarom zoeken we mentoren die deze nieuwkomers een tijdje willen begeleiden als ze vrijwilligerswerk gaan doen.
Als mentor ga je mee naar het kennismakingsgesprek bij de organisatie en in overleg spreek je af hoe je de nieuwkomer gaat begeleiden. Het is natuurlijk de bedoeling dat de nieuwkomer na een tijdje zelfstandig het vrijwilligerswerk doet.
Als vrijwilliger bureaudienst help je vluchtelingen. Vluchtelingen die te horen hebben gekregen dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven en een woning in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren of Menterwolde toegewezen hebben gekregen. Je helpt de vluchteling of het gezin met het oplossen van allerlei vragen, die ze hebben. In het begin, wanneer vluchtelingen hier zijn, worden ze begeleidt door beroepskrachten en vluchtelingencoaches. Zijn ze hier wat langer dan weten ze zich in het algemeen te redden. Toch komen ze nog regelmatig naar het kantoor van Humanitas met allerlei vragen. Dat kan hulp vragen het invullen van een formulier, aanvragen toeslagen, het lezen van een ontvangen brief of praktische zaken als weer moet ik zijn waarvoor. Om de mensen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn heeft Humanitas een bureaudienst. Gedurende drie middagen in de week en een ochtend is het bureau geopend en kunnen de vluchtelingen binnen lopen en hun vragen stellen. In het werk wordt je ondersteunt door andere vluchtelingenbegeleiders en een tweetal beroepskrachten, waar je altijd op terug kunt vallen bij zaken die je zelf niet kunt oplossen. Je ontmoet veel mensen met geheel verschillende culturen. Het is zeer afwisselend. We bieden je een plezierige en inspirerende werkomgeving met een goede begeleiding.