Kwartier in beeld: VoorzieningenWijzer en Grip & Glans

Kwartier in beeld: VoorzieningenWijzer en Grip & Glans

Kwartier in beeld: VoorzieningenWijzer en Grip & Glans

Geplaatst op 24 juni 2024

Marian van der Vaart van Kwartier Zorg & Welzijn gaat bij inwoners langs vanuit het project ‘de VoorzieningenWijzer’. Tijdens een persoonlijk gesprek brengt Marian de financiën in kaart en zoekt zij uit op welke (gemeentelijke) regelingen en toeslagen de inwoner recht heeft en helpt bij het aanvragen hiervan. Ook kijkt ze naar het energiecontract en de zorgverzekering. Vaak blijft het niet alleen bij de financiën, want Marian kijkt altijd breder: hoe zit het met het sociale netwerk, wat doet iemand graag overdag, lukken alle huishoudelijke taken nog, wat kan ik nog meer voor de inwoner betekenen? Naast de VoorzieningenWijzer geeft Marian samen met een aantal vrijwilligers ook de cursus Grip & Glans. Tijdens deze cursus leren deelnemers hoe zij weer grip op hun leven kunnen krijgen en weer glans aan hun dag kunnen geven. Eén van de inwoners die Marian het afgelopen jaar heeft geholpen, is Susy. Hieronder lees je het verhaal van Susy en de impact die Marian op haar leven heeft gehad. 

“Ik weet niet goed hoe ik moet beginnen. Toen Marian bij mij kwam, wist ik niet dat mijn leven zo zou veranderen. Ze kwam bij mij vanwege de financiën. Maar het gesprek heeft mij zoveel meer opgeleverd dat dat. Ik kan me heel goed herinneren, dat toen we klaar waren met het financiële deel, dat ze aan mij vroeg: en Susy, hoe is je sociale netwerk? Nou, ik moest even nadenken en toen zei ik: hmmm ja, ik, mijn hondje en mijn dochters. Toen heeft ze heel duidelijk en lief uitgelegd hoe belangrijk het sociale netwerk is. En ze heeft verteld van de cursus Grip en Glans. Deze cursus heb ik gevolgd, en het heeft me zoveel geholpen. Dankzij de Grip en Glans heb ik nog steeds contact met familie die ver van mijn woonplaats woont. Ik heb veel geleerd met de cursus. Door Marian ken ik ook het Meedoen fonds, waar ik spullen voor mijn hobby kan halen die ik zelf niet kan betalen. Ook heeft ze geholpen bij het aanvragen van de Wmo taxi, waardoor ik makkelijk naar het ziekenhuis kan en ook naar familie die ver van mijn woonplaats wonen. Ook heb ik door de Kwartier Zorg & Welzijn vrijwilligerswerk gedaan. De medewerker heeft me zo goed geholpen bij het vinden van een plek. Heel lief en heel geduldig. Jammer genoeg kan ik door mijn ziekte niet verder. Maar het allermooiste is dat ik door Marian in contact kwam met het Parelcafé. Ik heb daar lieve en mooie vrouwen heb ontmoet. Een mevrouw van het Parelcafé heeft geholpen bij het aanvragen van mijn scootmobiel. Hierdoor kan ik overal naar toe. Naar het Parelcafé, boodschappen doen, naar de fysio en op visite bij vrienden. Dus ja, mijn leven is echt helemaal veranderd door het eerste bezoek van Marian van Kwartier Zorg & Welzijn.”

Benieuwd wat de VoorzieningenWijzer en Grip & Glans voor jou kunnen betekenen?
Klik hier voor meer informatie over de VoorzieningenWijzer en klik hier voor meer informatie over Grip & Glans.