Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

Wat is het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn termen die vaak door elkaar gehaald worden. Toch zijn het verschillende dingen. Een mantelzorger gaat zorgen als iemand in zijn of haar omgeving zorg nodig heeft. Een familielid, buur en/of vriend waar al een emotionele band mee bestaat. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Daarnaast zorgen zij gedurende een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) en kunnen zij de zorg op eigen initiatief beëindigen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

Mantelzorgers kunnen voor meer informatie en ondersteuning terecht bij het Steunpunt Mantelzorg. Mantelzorger? Laat u registreren!

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk is er voor mensen die op zijn naar vrijwilligerswerk en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers.

Vragen en antwoorden

Deze vraag is gerelateerd aan: