Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Ouders met minderjarige kinderen moeten als zij uit elkaar gaan een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten afspraken staan over:

  • de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie)
  • hoe ouders elkaar informeren over de kinderen.

Daarnaast kunnen ouders andere afspraken opnemen.

Ouderschapsplan indienen

Ouders kunnen samen een ouderschapsplan opstellen. Zij kunnen het ouderschapsplan online opstellen via echtscheidingsplan.nl. Hier staat ook hoe ouders een ouderschapsplan kunnen maken. Beide ouders moeten het plan ondertekenen.

Zorgregeling of omgangsregeling

De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag spreken een zorgregeling af. Deze regeling bevat afspraken over hoe ouders de zorgtaken en opvoedingstaken verdelen.
Als één ouder gezag heeft, spreken de ouders een omgangsregeling af. De ouder zonder gezag is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van het kind, maar heeft wel het recht om met het kind om te gaan.

Contact met Kwartier Zorg & Welzijn

De maatschappelijk werkers van Kwartier ondersteunen u graag. Bel ons (0598-364900), vul het contactformulier in of stuur een mail.

Vragen en antwoorden