Parkeerplaats 7: Gezondheid

Parkeerplaats 7: Gezondheid

Parkeerplaats 7: Gezondheid

Hoe leven mensen gezond en gelukkig? Wat kunnen we zelf hierin doen? Wat kunnen we voor elkaar doen? Wat kan de samenleving doen?
GRIP&GLANS-cursussen zijn gericht op de versterking van zelfmanagementvaardigheid (grip) en welbevinden (glans). De G&G-cursussen sluiten bijzonder goed aan op recente ontwikkelingen in zorg en welzijn, zoals “positieve gezondheid” en de participatiesamenleving.
Voor meer informatie: Website | Contact

Mist u iets in uw leven? Voelt u zich nutteloos of niet gelukkig? Voelt u zich eenzaam, komt u weinig onder de mensen? Slaapt u slecht, voelt u zich moe? Bent u angstig of somber? Heeft u andere onverklaarbare klachten?
In gesprek met de Welzijnscoach kijkt u samen naar wat u in uw dagelijks leven kunt doen om het beter te laten gaan.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u zorg of ondersteuning nodig waarmee uw omgeving u niet verder kan helpen?
De Sociale Teams bestaan uit verschillende organisaties. Medewerkers van Kwartier, gemeente Midden Groningen, TSN,  ZINN,  Accare,  Reik,  Elker, Jonx ( kinderafdeling Lentis) MEE Groningen, de Zijlen, de GGD en vanuit de gemeente WMO en BWRI werken samen aan uw welzijn en uw buurt. Door onze krachten en kennis te bundelen hebben wij veel deskundigheid in huis. Daarnaast hebben wij goede contacten met de organisaties om ons heen. Wij kennen uw wijk goed, doordat wij er al jaren werken. Bij ons heeft u één adres waar u met al uw vragen en talenten terecht kunt. Het sociaal team is er ook voor mensen met psycho-sociale problemen die niet goed de weg kunnen vinden in het woud van hulp- en dienstverlening.
Voor meer informatie: Website| Contact

Ik voel me depressief. Hoe kom ik hier weer uit?
Het maatschappelijk werk kan met u meedenken en afhankelijk van de mate van de klachten samen met u gesprekken voeren om meer zicht te krijgen op uw depressieve gevoelens en gedachten. Het kan zijn dat wij u alsnog adviseren om contact op te nemen met de huisarts voor een verwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog.
Voor meer informatie: Website | Contact

Kunt u niet meer zonder hulp thuis wonen?
Dit kan komen door uw gezondheid of door sociale problemen. U kunt bijvoorbeeld klusjes in huis niet meer zelf doen. Of u komt niet meer zelfstandig naar de tweede verdieping van uw huis. Het kan ook zijn dat u moeite heeft met het bijhouden van uw administratie. Of dat u door problemen dakloos dreigt te worden. Vaak willen mensen in uw omgeving helpen. Denk aan familieleden, vrienden en buren. U kunt ook met uw hulpvraag terecht bij het sociaal team.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ik zet met allerlei vragen en problemen rond ouder worden, bij wie kan ik terecht?
Bij het ouder worden kunnen er vragen of problemen ontstaan op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën. Veel ouderen weten de weg niet naar voorzieningen of kunnen geen oplossingen vinden voor ontstane problemen. Ook hebben ouderen niet altijd de beschikking over hulp uit hun eigen omgeving (mantelzorgers). De Sociale Teams kunnen in dergelijke gevallen een vraagbaak zijn, hulp bieden en u ondersteunen bij het maken van keuzes. Aan de hulp van de ouderenadviseur zijn geen kosten verbonden.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ik ben slachtoffer van huiselijk geweld. Waar vind ik hulp?
Als je te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Praten helpt echt, want het zet iets in gang. Je kunt praten met een ander, of met degene waar je je zorgen over maakt. Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Maar bedenk wel: als je niks doet, verandert er zeker niks. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn goeie hulpverleners die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld. Zij weten waar je terecht kunt voor alle hulp en advies die je nodig hebt.
Voor meer informatie: Website | Contact

Waar kan ik terecht voor medische hulp?
Een volledige lijst van alle huisartsen in de omgeving Hoogezand zijn via onderstaande link te zien.
Voor meer informatie: Website
Heeft u met vragen, advies nodig of redt u het even niet ondanks de hulp in uw omgeving?
De Dorps Informatiepunten Midden-Groningen kunnen u dan helpen de juiste weg te vinden om daadwerkelijk met uw vraag geholpen te worden. Op het Dorpsinformatiepunt in uw dorp zijn medewerkers beschikbaar die samenwerken met de Dorpsraden, plaatselijke vrijwilligers in uw dorp én professionals. Het Dorpsinformatiepunt is van úw dorp en staat voor ú klaar!

De Informatiepunt-medewerker zoekt samen met u naar een antwoord. Zij hebben ook contacten met mensen van de gemeente en kunnen ook bijvoorbeeld iets op een website voor u opzoeken en uitprinten.
U kunt alleen komen maar u mag ook iemand meenemen. De Informatiepunt-medewerker luistert en helpt u op weg terwijl uw privacy gewaarborgd blijft. U kunt een gesprek voeren met een kopje koffie of thee erbij.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u ook toe aan een vakantie maar is dit financieel niet mogelijk?
Steeds meer gezinnen in Nederland leven op of onder bijstandsniveau, dit levert in vele gezinnen een behoorlijke stress op. Dagelijks geconfronteerd worden met de beperkingen die het budget met zich mee brengt, maakt dat leven overleven wordt. Als de vakantieperiode aanvangt neemt de stress zelfs toe. Waar mensen in de omgeving erop uit trekken, op vakantie gaan en avonturen beleven, zal voor velen binnen de doelgroep van De Vakantiebank een tijd aanbreken om de zomermaanden met beperkte middelen door te komen.
Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een week onbezorgde vakantie aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen.
Voor meer informatie: Website | Contact
Heeft u te maken met dementie en bent u opzoek naar een ontmoetingsplaat waar van elkaars ervaringen, kennis en kunde geleerd kan worden?
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor iedereen die te maken heeft met dementie. Meestal is er een gastspreker die een bepaald onderwerp met de aanwezigen bespreekt. Alle gasten leren en profiteren van elkaars ervaringen, kennis en kunde. De toegang is gratis en van te voren aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie: Website | Contact
Heb je een dierbare verloren, dan staat de wereld stil. Wat vaak overblijft, is het gevoel dat niets er meer toe doet. Daarom is rouwen zo belangrijk. Iedereen op z’n eigen manier en in z´n eigen tempo. Kost dat meer energie dan je hebt?
Een vrijwilliger van Steun Bij Rouw reikt je graag de hand en bezoekt jou thuis. Vaak is dit een lotgenoot; iemand die weet wat jij meemaakt. Herkenning en erkenning bieden immers troost.

De vrijwilliger bezoekt je gedurende een half jaar tot een jaar en gaat uiteraard vertrouwelijk om met alles wat je vertelt.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u het slachtoffer of getuige van discriminatie?
Meld dit dan bij het Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG). Want alleen als discriminatie gemeld wordt, kan er tegen opgetreden worden. Het DMG behandelt uw melding vertrouwelijk, heeft alle tijd voor u, en kan u eventueel helpen door te bemiddelen of u te helpen met bijvoorbeeld aangifte doen bij de politie of een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling.
Voor meer informatie: Website | Contact

Mijn ouders gescheiden… en ik?
Mijn ouders gescheiden… en ik? is een training voor kinderen die een scheiding hebben meegemaakt. In de groep leren kinderen op een speelse en creatieve manier om te gaan met de veranderingen en gevoelens die te maken hebben met de scheiding van hun ouders. Herkenning en erkenning staan centraal. Ouders worden bij de training betrokken door middel van een ouderbijeenkomst en een evaluatiebijeenkomst.
Voor meer informatie: Website | Contact

Iedereen gunt zijn kind een vakantie maar soms zit dat er gewoon niet in door bijvoorbeeld gezondheidsklachten of een gebrek aan geld.
Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Goed geschoolde vrijwilligers zorgen tijdens de groepsweek voor spannende activiteiten, zoals leuke spellen in het bos, hutten bouwen en zwemmen. Daarnaast zijn er ook weekvakanties bij een gastouder.

De kinderen zijn er lekker even uit en kunnen nieuwe indrukken opdoen en vriendjes maken. Voor kinderen van 6 tot 18 jaar.
Voor meer informatie: Website | Contact 

Woont u zelfstandig en bent u niet in staat om wekelijks boodschappen te doen?
Met ondersteuning van Tafeltje Dekje, dé maaltijdservice voor ouderen in Hoogezand, eet u iedere dag gevarieerd en gezond. De prijzen van tafeltje dekje kunt u gunstig noemen. Een Hollandse maaltijd bestelt u vaak al voor €3,50.
Voor meer informatie: Website