Parkeerplaats 4: Laag inkomen

Parkeerplaats 4: Laag inkomen

Parkeerplaats 4: Laag inkomen

Heeft u een laag inkomen en komt u voor bijzondere kosten te staan? Dan kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand.
Heeft u een laag inkomen en komt u voor bijzondere kosten te staan? Dan kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand. Het moet dan wel gaan om noodzakelijke kosten zoals:
– tandartskosten die niet vergoed worden door uw zorgverzekering
– bril en contactlenzen
– hulp in de huishouding
Voor meer informatie: Website | Contact

Vraagt u zich wel eens af of u misschien recht heeft op aanvullingen op uw inkomen?
In de cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB) leert u beter uitkomen met uw geld. Wat zijn nu precies uw inkomsten en uitgaven? Waardoor kunt u in de schulden raken? En hebt u recht op extra inkomen?
Voor meer informatie:
 Website | Contact

Heb ik recht op een uitkering, bijzondere bijstand, kwijtscheldingen of andere financiële regelingen?
De medewerkers van Kwartier zijn goed geïnformeerd over voorzieningen en regelingen. Zij weten bij welke instanties u terecht kunt voor de aanvraag van verschillende voorzieningen en zij kunnen u daarover informeren.Voor vragen over voorzieningen en hulp bij het invullen van formulieren kunnen inwoners van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren contact opnemen met Humanitas Hoogezand.
Voor meer informatie: Website

Kleding nodig, maar geen geld. Wat nu?
Bij Maxima kunnen inwoners uit de gemeente Midden-Groningen gratis komen winkelen uit de voorjaars-/zomercollectie en uit de herfst-/wintercollectie.Er is nieuwe en heel goede gebruikte kleding en schoenen. Maxima is een modezaak zonder kassa
Voor meer informatie:
 Website | Contact

Ik heb niet genoeg geld om voedsel te kopen, wat nu?
De Voedselbank in Hoogezand e.o. helpt mensen, die onder de armoedegrens leven aan voedsel en andere producten voor levensonderhoud. Op deze manier willen wij een bijdrage leveren aan het verminderen van (verborgen) armoede en verspilling van voedsel.
Voor meer informatie:
 Website | Contact

Ik heb problemen met de belasting(aanvraag), wie kan mij helpen?
Voor hulp bij het invullen van uw belastingaangifte kunt u terecht bij de Vakbond, Humanitas Hoogezand (voor inwoners van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren), Humanitas Veendam (voor inwoners van de gemeente Menterwolde) en verschillende particuliere aanbieders. De medewerkers van Kwartier zijn bekend met de Belastingtoeslagen en kunnen u adviseren over de wijze waarop u deze kunt aanvragen. De medewerkers van Maatschappelijk werk helpen u graag verder.
Voor meer informatie: Website

Heeft u vragen over bijvoorbeeld financiële opvoeding, kosten van studeren, de voor- en nadelen van lenen en het hoe en wat van hypotheken?
Nibud geeft voorlichting over geldzaken in de praktijk varieert van online informatie op onze websites, handige gratis rekentools en boekjes en e-books over verschillende financiële onderwerpen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Hebt u kinderen jonger dan 18 jaar en minder geld te besteden?
Dan is het kindpakket misschien iets voor u. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen, ook als hun ouders weinig geld hebben. De gemeente Midden-Groningen stelt daarom extra geld beschikbaar voor de kinderen die dat nodig hebben. Het uitgangspunt is simpel: alle kinderen in onze gemeente moeten dezelfde kansen hebben.
Voor meer informatie: Website | Contact

Hoe moet ik als jongere met geld omgaan??
Omgaan met geld kun je leren! Stichting Knip helpt je hier graag mee. Wij maken je op een leuke manier wegwijs in de wereld van de financiën. Kinderen die van hun ouders niet goed leren om met geld om te gaan, krijgen later vaak financiële problemen. Wij zijn van mening dat preventie bij de jeugd begint en vinden het daarom belangrijk dat er op scholen structureel aandacht is voor het omgaan met geld. De lessen en de workshops zijn afgestemd op jouw leeftijd en worden gegeven door jongeren- en budgetcoaches.
Voor meer informatie: Website

Ik dreig in de financiële problemen te raken, wie kan mij helpen?
Elk financieel huishoudboekje is uniek. De budgettraining van Stichting Knip is gericht op het inzichtelijk maken van wat de (verwachte-) inkomsten en uitgaven zijn. Door gebruik te maken van praktisch trainingsmateriaal, worden de trainingen gegeven waaraan iedereen kan deelnemen. Tijdens de trainingen hoeft er niets over de persoonlijke financiële situatie verteld te worden. Door middel van allerlei voorbeelden, haal je zelf eruit wat persoonlijk van toepassing is of wat je kunt gebruiken. In zeven tot maximaal acht trainingen laten we de cursisten in kleine groepen kennis maken met allerlei financiële onderdelen. Aan het eind van de training heeft de cursist zelf een financiële jaarplanning gemaakt, waarop hij/zij per maand kan aflezen wat er precies heeft plaatsgevonden en wat er nog te komen staat. De doelstelling van de training is, dat je in de toekomst financieel zelfredzaam bent en daarmee rust hebt in je hoofd.
Voor meer informatie: Website

Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten?
Dan is de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ) van de gemeente Midden-Groningen misschien iets voor u! Met de CAZ bent u ruim verzekerd en krijgt u een premiekorting van de gemeente.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ik zet met allerlei vragen en problemen rond ouder worden, bij wie kan ik terecht?
Bij het ouder worden kunnen er vragen of problemen ontstaan op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën. Veel ouderen weten de weg niet naar voorzieningen of kunnen geen oplossingen vinden voor ontstane problemen. Ook hebben ouderen niet altijd de beschikking over hulp uit hun eigen omgeving (mantelzorgers). De Sociale Teams kunnen in dergelijke gevallen een vraagbaak zijn, hulp bieden en u ondersteunen bij het maken van keuzes. Aan de hulp van de ouderenadviseur zijn geen kosten verbonden.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u een kind die door financiële redenen niet mee kan doen aan activiteiten?
In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kunnen we vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ben je in verwachting en heb je het financieel zwaar? Weet je niet hoe je de uitzet van jouw aanstaande kindje kunt verzamelen en heb je weinig of geen steun van je familie en/of vriendenkring?
Stichting Babyspullen helpt (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Wij weten wat een kindje kost en weten ook dat het soms door omstandigheden niet lukt alle benodigde spulletjes bij elkaar te krijgen. Omdat wij vinden dat ieder kind een goede start verdient, geven wij – via hulpverleningsinstanties – babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Je kunt een babystartpakket niet rechtstreeks bij Stichting Babyspullen aanvragen. De aanvraag van een pakket kan alleen worden gedaan door een hulpverlenende instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie. Zij vullen een verwijsbrief in en sturen die op naar de stichting.
Heb je een babystartpakket nodig? Vraag dan aan een hulpverlenende instantie of ze een pakket voor je kunnen aanvragen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u het financieel erg moeilijk en bent u niet in staat om op een goede manier diergeneeskundige hulp voor uw huisdieren te betalen?
Dierenartspraktijk Stichting MaxiDier heeft als doelstelling het verlenen van betaalbare diergeneeskundige hulp aan huisdieren van eigenaren die aantoonbaar leven op of rond het minimum inkomen. Dit in de ruimste zin van het woord. Ook wordt hulp geboden bij het verkrijgen van financiën voor deze hulp bij bijvoorbeeld schuldhulpverleners en bewindvoerders. De stichting voorziet hier in een steeds groter wordend maatschappelijk probleem.
Immers veelal zijn die mensen die van een minimum inkomen leven niet in staat om op een goede manier diergeneeskundige hulp voor hun huisdieren te betalen. Dit houdt onnodig leed voor de dieren in, maar daarnaast ook leed voor de mensen zelf: Zij zijn in het algemeen zeer geholpen met een huisdier.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u kinderen in het voortgezet onderwijs, op het MBO of wilt u zelf een studie volgen? Hebt u kosten in verband met deze opleiding, waarvoor u geen bijdrage ontvangt van een andere instelling? En ligt uw inkomen rond het minimum?
Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van het Studiefonds Groningen.
Het Studiefonds is er voor:
– scholieren in het voortgezet onderwijs jonger dan 18 jaar.
– leerlingen van 16 of 17 jaar die een MBO-beroeps opleidende leerweg volgen.
– MBO/HBO/WO-studenten ouder dan 30 jaar.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ik heb niet genoeg geld voor alledaagse dingen als bijvoorbeeld: lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging, museumbezoek, lidmaatschap van de bibliotheek en nog veel meer. Wie kan mij helpen?
Met Stadjerspas.nl krijgen inwoners van de gemeente Groningen en Ten Boer met een laag inkomen, korting bij diverse activiteiten en producten. Bijvoorbeeld bij het lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging, museumbezoek, lidmaatschap van de bibliotheek en nog veel meer.
Voor meer informatie: Website | Aanvragen

Vragen over kwesties op financieel gebied en thuisadministratie?
Voor vragen over kwesties op financieel gebied en thuisadministratie kunt u iedere maandagmiddag terecht bij het financiële spreekuur van Humanitas (van “Paparazzo” Hoogezand). Zij staan voor u klaar als u vragen heeft over ingewikkelde post of problemen heeft met toeslagen of het aanvragen van kwijtschelding. Als u graag wilt dat een vrijwilliger u thuis komt helpen bij uw administratieve zaken, dan kunt u daar een aanvraag voor doen.
Voor meer informatie: Website | Aanvragen

Heeft u met vragen, advies nodig of redt u het even niet ondanks de hulp in uw omgeving?
De Dorps Informatiepunten Midden-Groningen kunnen u dan helpen de juiste weg te vinden om daadwerkelijk met uw vraag geholpen te worden. Op het Dorpsinformatiepunt in uw dorp zijn medewerkers beschikbaar die samenwerken met de Dorpsraden, plaatselijke vrijwilligers in uw dorp én professionals. Het Dorpsinformatiepunt is van úw dorp en staat voor ú klaar!

De Informatiepunt-medewerker zoekt samen met u naar een antwoord. Zij hebben ook contacten met mensen van de gemeente en kunnen ook bijvoorbeeld iets op een website voor u opzoeken en uitprinten.
U kunt alleen komen maar u mag ook iemand meenemen. De Informatiepunt-medewerker luistert en helpt u op weg terwijl uw privacy gewaarborgd blijft. U kunt een gesprek voeren met een kopje koffie of thee erbij.
Voor meer informatie: Website | Contact

Leest u graag, maar is er niet genoeg geld voor een lidmaatschap bij de bieb?
Voor het lenen boeken kun je terecht bij het Leespunt Muntendam, helemaal gratis. Het Leespunt is een onderdeel van het Maatschappelijk Activiteitencentrum en is gevestigd in het MAC. Je vindt er een zeer ruime collectie tweedehands maar ook nieuwe boeken. De boekencollectie bestaat inmiddels uit meer dan 5000 boeken.
Tevens heeft het Leespunt Muntendam een ruime collectie “Grootletterboeken”, die regelmatig wordt vernieuwd in samenwerking met de Bibliotheek Veendam.
Voor meer informatie: Website | Contact

Waar kan ik mijn kledingstukken inruilen voor andere kledingstukken?
Bij de Ruilderij Muntendam kunt u snuffelen tussen tweedehandskleding. Zomerjurkjes, winterjassen, blouses, leuke jasjes, bedenk het maar, er is genoeg.

Het concept is eenvoudig! U ruilt het ene kledingstuk voor een andere. Heeft u niets te ruilen? Dan koopt u een artikel voor maar € 0,20 per stuk.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u ook toe aan een vakantie maar is dit financieel niet mogelijk?
Steeds meer gezinnen in Nederland leven op of onder bijstandsniveau, dit levert in vele gezinnen een behoorlijke stress op. Dagelijks geconfronteerd worden met de beperkingen die het budget met zich mee brengt, maakt dat leven overleven wordt. Als de vakantieperiode aanvangt neemt de stress zelfs toe. Waar mensen in de omgeving erop uit trekken, op vakantie gaan en avonturen beleven, zal voor velen binnen de doelgroep van De Vakantiebank een tijd aanbreken om de zomermaanden met beperkte middelen door te komen.
Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een week onbezorgde vakantie aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u opzoek naar tweedehands meubels, tweedehands wasmachines, boeken, fietsen, kleren?
Kom een kijkje nemen in de Kringloopwinkel BWRI in Hoogezand. Er is een uitgebreid, steeds vernieuwend assortiment van tweedehands meubels, tweedehands wasmachines, boeken, fietsen, kleren en ga zo maar door. NOVO biedt in de koffiecorner koffie en taart, zodat u tussen het winkelen door even tot rust kunt komen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Wat gerepareerd dient te worden?
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Wilt u op een simpele duidelijke manier leren om met geld om te gaan?
Op de website van snap je geld leer je omgaan met geld. Je kunt er achter komen hoeveel je al van geld weet en leren hoe je spaart en hoe je een administratie bijhoudt. En je krijgt tips over lenen, hulp vragen en hoe je goedkoper kunt leven! het gebruik van deze website is helemaal gratis.
Voor meer informatie: Website | Contact 

Iedereen gunt zijn kind een vakantie maar soms zit dat er gewoon niet in door bijvoorbeeld gezondheidsklachten of een gebrek aan geld.
Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Goed geschoolde vrijwilligers zorgen tijdens de groepsweek voor spannende activiteiten, zoals leuke spellen in het bos, hutten bouwen en zwemmen. Daarnaast zijn er ook weekvakanties bij een gastouder.

De kinderen zijn er lekker even uit en kunnen nieuwe indrukken opdoen en vriendjes maken. Voor kinderen van 6 tot 18 jaar.
Voor meer informatie: Website | Contact 

Bent u alleenstaande ouder en ontvangt u een bijstandsuitkering? Gaat uw kind naar de kinderopvang?
In een aantal gevallen heeft u recht op vergoeding van de eigen bijdrage.

De voorwaarden voor het aanvragen van een aanvullende bijdrage voor kinderopvang zijn:

  • u bent alleenstaande ouder;
  • u ontvangt bijstand van de gemeente Midden-Groningen;
  • er zijn geen andere opvang mogelijkheden voor uw kind(eren);
  • de kosten van de eigen bijdrage weegt op tegen uw salaris;
  • kunnen de kosten uit de financiële voordelen van het werk betaald worden?
  • we gaan altijd uit van de goedkoopste oplossing.
  • u werkt in deeltijd of u volgt een traject naar werk waarvan de verwachting is dat u binnen een jaar werk heeft.

Voor meer informatie: Website | Contact

Uw dochter wil hiphoppen, uw zoon wil leren drummen. Maar u heeft geen idee waar u het geld vandaan moet halen?
Misschien kan het Jeugdcultuurfonds helpen! Het Jeugdcultuurfonds betaalt het lesgeld waarbij de richtlijn € 450 per kind, per cursusjaar is voor kinderen van 4-18 jaar uit gezinnen waar thuis geen geld is voor lessen. Het bedrag kan in uw gemeente afwijken omdat een aantal gemeenten eigen spelregels heeft. Als dat zo is, vindt u ze op de pagina van het fonds bij u in de buurt.
Voor meer informatie: Website | Contact