Parkeerplaats 2: Schulden/sparen

Parkeerplaats 2: Schulden/sparen

Parkeerplaats 2: Schulden/sparen

Ik zit in dringende financiële nood, hoe nu verder?
SUN staat voor Stichting Urgente Noden. SUN Groningen verleent financiële hulp aan mensen die in dringende financiële nood verkeren. De stichting is in 2012 van start gegaan voor de inwoners van de gemeente Groningen en werkt inmiddels voor steeds meer Groningse en Drentse gemeenten.
Voor meer informatie: Website | Contact

Wat zijn de voorwaarden voor toelating tot de wettelijke schuldsanering?
Heeft u eerst via een minnelijk schuldentraject geprobeerd uw schulden op te lossen en is dit niet gelukt? Dan komt u in aanmerking voor de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)
Voor meer informatie: Website | Contact

Hoe moet ik als jongere met geld omgaan?
Omgaan met geld kun je leren! Stichting Knip helpt je hier graag mee. Wij maken je op een leuke manier wegwijs in de wereld van de financiën. Kinderen die van hun ouders niet goed leren om met geld om te gaan, krijgen later vaak financiële problemen. Wij zijn van mening dat preventie bij de jeugd begint en vinden het daarom belangrijk dat er op scholen structureel aandacht is voor het omgaan met geld. De lessen en de workshops zijn afgestemd op jouw leeftijd en worden gegeven door jongeren- en budgetcoaches. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Voor meer informatie: Website

Ik dreig in de financiële problemen te raken, wie kan mij helpen?
Elk financieel huishoudboekje is uniek. De budgettraining van Stichting Knip is gericht op het inzichtelijk maken van wat de (verwachte-) inkomsten en uitgaven zijn. Door gebruik te maken van praktisch trainingsmateriaal, worden de gratis trainingen gegeven waaraan iedereen kan deelnemen. Tijdens de trainingen hoeft er niets over de persoonlijke financiële situatie verteld te worden. Door middel van allerlei voorbeelden, haal je zelf eruit wat persoonlijk van toepassing is of wat je kunt gebruiken. In zeven tot maximaal acht trainingen laten we de cursisten in kleine groepen kennis maken met allerlei financiële onderdelen. Aan het eind van de training heeft de cursist zelf een financiële jaarplanning gemaakt, waarop hij/zij per maand kan aflezen wat er precies heeft plaatsgevonden en wat er nog te komen staat. De doelstelling van de training is, dat je in de toekomst financieel zelfredzaam bent en daarmee rust hebt in je hoofd.
Voor meer informatie: Website

Kunt u uw schulden niet (meer) zelfstandig oplossen en heeft u hulp nodig?
Dan kan een schuldregeling een oplossing zijn. Een schuldregeling betekent dat de Kredietbank probeert met al uw schuldeisers een eerlijke en verantwoorde regeling te treffen. Eerst brengen wij uw schulden in kaart, daarna bemiddelt de Kredietbank tussen u en uw schuldeisers. Wij spannen ons tot het uiterste in om met uw schuldeisers tot een eerlijke en verantwoorde regeling te komen. U krijgt een vaste contactpersoon toegewezen. Daarnaast registreren wij uw schuldregeling bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Tijdens de schuldenbemiddeling houden wij u op de hoogte van de voortgang. Een schuldregeling duurt 3 jaar, gerekend vanaf het ondertekenen van de schuldregelingsovereenkomst. Uiterlijk 4 maanden (soms langer door mogelijke vertragingen) na het ondertekenen van deze overeenkomst hoort u of het ons gelukt is om uw schulden te regelen.
Voor meer informatie: Website

Kleding nodig, maar geen geld. Wat nu?
Bij Maxima kunnen inwoners uit de gemeente Midden-Groningen gratis komen winkelen uit de voorjaars-/zomercollectie en uit de herfst-/wintercollectie. Er is nieuwe en heel goede gebruikte kleding en schoenen. Maxima is een modezaak zonder kassa.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ik heb niet genoeg geld om voedsel te kopen, wat nu?
De Voedselbank in Hoogezand e.o. helpt mensen, die onder de armoedegrens leven aan voedsel en andere producten voor levensonderhoud. Op deze manier willen wij een bijdrage leveren aan het verminderen van (verborgen) armoede en verspilling van voedsel.
Voor meer informatie: Website | Contact

Een kind hoort kind te kunnen zijn. Lekker spelen met vriendjes/vriendinnetjes EN eigen speelgoed. Wat als er de financiële middelen niet voor zijn om speelgoed te kopen?
De doelstelling van Stichting Speelgoedbank Amalia is het geven van speelgoed aan mensen in Midden-Groningen die niet de financiële middelen hebben om speelgoed te kopen. Er zijn steeds meer mensen in Nederland die rond en zelfs onder de armoedegrens leven. Wij willen kinderen uit deze gezinnen voorzien van eigentijds en degelijk speelgoed. Ouders of verzorgers kunnen met de kinderen speelgoed komen halen tijdens onze openingstijden. Het is wel de bedoeling dat het gezin zich bij ons ingeschreven heeft middels het overleggen van een recente uitkeringsspecificatie of doorverwijzing van Voedselbank, Kledingbank Maxima, GKB of Humanitas.
Voor meer informatie: Website | Contact

De greep op je financiën verliezen is zo gebeurd, wie kan in dat geval helpen?
Humanitas Thuisadministratie helpt je je geldzaken en administratie gratis op orde te brengen en te houden. Blijf niet rondtobben, als je het overzicht bent kwijtgeraakt. Een vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp bij administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden.
Voor meer informatie: Website | Contact

Hebt u kinderen jonger dan 18 jaar en minder geld te besteden?
Dan is het kindpakket misschien iets voor u. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen, ook als hun ouders weinig geld hebben. De gemeente Midden-Groningen stelt daarom extra geld beschikbaar voor de kinderen die dat nodig hebben. Het uitgangspunt is simpel: alle kinderen in onze gemeente moeten dezelfde kansen hebben.
Voor meer informatie: Website | Contact

Ben je in verwachting en heb je het financieel zwaar? Weet je niet hoe je de uitzet van jouw aanstaande kindje kunt verzamelen en heb je weinig of geen steun van je familie en/of vriendenkring?
Stichting Babyspullen helpt (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Wij weten wat een kindje kost en weten ook dat het soms door omstandigheden niet lukt alle benodigde spulletjes bij elkaar te krijgen. Omdat wij vinden dat ieder kind een goede start verdient, geven wij – via hulpverleningsinstanties – babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Je kunt een babystartpakket niet rechtstreeks bij Stichting Babyspullen aanvragen. De aanvraag van een pakket kan alleen worden gedaan door een hulpverlenende instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie. Zij vullen een verwijsbrief in en sturen die op naar de stichting.
Heb je een babystartpakket nodig? Vraag dan aan een hulpverlenende instantie of ze een pakket voor je kunnen aanvragen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u het financieel erg moeilijk en bent u niet in staat om op een goede manier diergeneeskundige hulp voor uw huisdieren te betalen?
Dierenartspraktijk Stichting MaxiDier heeft als doelstelling het verlenen van betaalbare diergeneeskundige hulp aan huisdieren van eigenaren die aantoonbaar leven op of rond het minimum inkomen. Dit in de ruimste zin van het woord. Ook wordt hulp geboden bij het verkrijgen van financiën voor deze hulp bij bijvoorbeeld schuldhulpverleners en bewindvoerders. De stichting voorziet hier in een steeds groter wordend maatschappelijk probleem.
Immers veelal zijn die mensen die van een minimum inkomen leven niet in staat om op een goede manier diergeneeskundige hulp voor hun huisdieren te betalen. Dit houdt onnodig leed voor de dieren in, maar daarnaast ook leed voor de mensen zelf: Zij zijn in het algemeen zeer geholpen met een huisdier.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u kinderen in het voortgezet onderwijs, op het MBO of wilt u zelf een studie volgen? Hebt u kosten in verband met deze opleiding, waarvoor u geen bijdrage ontvangt van een andere instelling? En ligt uw inkomen rond het minimum?
Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van het Studiefonds Groningen.
Het Studiefonds is er voor:
– scholieren in het voortgezet onderwijs jonger dan 18 jaar.
– leerlingen van 16 of 17 jaar die een MBO-beroeps opleidende leerweg volgen.
– MBO/HBO/WO-studenten ouder dan 30 jaar.
Voor meer informatie: Website | Contact

Vragen over kwesties op financieel gebied en thuisadministratie?
Voor vragen over kwesties op financieel gebied en thuisadministratie kunt u iedere maandagmiddag terecht bij het financiële spreekuur van Humanitas (van “Paparazzo” Hoogezand). Zij staan voor u klaar als u vragen heeft over ingewikkelde post of problemen heeft met toeslagen of het aanvragen van kwijtschelding. Als u graag wilt dat een vrijwilliger u thuis komt helpen bij uw administratieve zaken, dan kunt u daar een aanvraag voor doen.
Voor meer informatie: Website | Aanvragen

Heeft u met vragen, advies nodig of redt u het even niet ondanks de hulp in uw omgeving?
De Dorps Informatiepunten Midden-Groningen kunnen u dan helpen de juiste weg te vinden om daadwerkelijk met uw vraag geholpen te worden. Op het Dorpsinformatiepunt in uw dorp zijn medewerkers beschikbaar die samenwerken met de Dorpsraden, plaatselijke vrijwilligers in uw dorp én professionals. Het Dorpsinformatiepunt is van úw dorp en staat voor ú klaar!

De Informatiepunt-medewerker zoekt samen met u naar een antwoord. Zij hebben ook contacten met mensen van de gemeente en kunnen ook bijvoorbeeld iets op een website voor u opzoeken en uitprinten.
U kunt alleen komen maar u mag ook iemand meenemen. De Informatiepunt-medewerker luistert en helpt u op weg terwijl uw privacy gewaarborgd blijft. U kunt een gesprek voeren met een kopje koffie of thee erbij.
Voor meer informatie: Website | Contact

Leest u graag, maar is er niet genoeg geld voor een lidmaatschap bij de bieb?
Voor het lenen boeken kun je terecht bij het Leespunt Muntendam, helemaal gratis. Het Leespunt is een onderdeel van het Maatschappelijk Activiteitencentrum en is gevestigd in het MAC. Je vindt er een zeer ruime collectie tweedehands maar ook nieuwe boeken. De boekencollectie bestaat inmiddels uit meer dan 5000 boeken.
Tevens heeft het Leespunt Muntendam een ruime collectie “Grootletterboeken”, die regelmatig wordt vernieuwd in samenwerking met de Bibliotheek Veendam.
Voor meer informatie: Website | Contact

Waar kan ik mijn kledingstukken inruilen voor andere kledingstukken?
Bij de Ruilderij Muntendam kunt u snuffelen tussen tweedehandskleding. Zomerjurkjes, winterjassen, blouses, leuke jasjes, bedenk het maar, er is genoeg.

Het concept is eenvoudig! U ruilt het ene kledingstuk voor een andere. Heeft u niets te ruilen? Dan koopt u een artikel voor maar € 0,20 per stuk.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u ook toe aan een vakantie maar is dit financieel niet mogelijk?
Steeds meer gezinnen in Nederland leven op of onder bijstandsniveau, dit levert in vele gezinnen een behoorlijke stress op. Dagelijks geconfronteerd worden met de beperkingen die het budget met zich mee brengt, maakt dat leven overleven wordt. Als de vakantieperiode aanvangt neemt de stress zelfs toe. Waar mensen in de omgeving erop uit trekken, op vakantie gaan en avonturen beleven, zal voor velen binnen de doelgroep van De Vakantiebank een tijd aanbreken om de zomermaanden met beperkte middelen door te komen.
Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een week onbezorgde vakantie aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Bent u opzoek naar tweedehands meubels, tweedehands wasmachines, boeken, fietsen, kleren?
 Kom een kijkje nemen in de Kringloopwinkel BWRI in Hoogezand. Er is een uitgebreid, steeds vernieuwend assortiment van tweedehands meubels, tweedehands wasmachines, boeken, fietsen, kleren en ga zo maar door. NOVO biedt in de koffiecorner koffie en taart, zodat u tussen het winkelen door even tot rust kunt komen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Wat gerepareerd dient te worden?
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
Voor meer informatie: Website | Contact

Wil je op een simpele duidelijke manier leren om met geld om te gaan?

Op de website van snap je geld leer je omgaan met geld. Je kunt er achter komen hoeveel je al van geld weet en leren hoe je spaart en hoe je een administratie bijhoudt. En je krijgt tips over lenen, hulp vragen en hoe je goedkoper kunt leven! het gebruik van deze website is helemaal gratis.
Voor meer informatie: Website | Contact 

Iedereen gunt zijn kind een vakantie maar soms zit dat er gewoon niet in door bijvoorbeeld gezondheidsklachten of een gebrek aan geld.
Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Goed geschoolde vrijwilligers zorgen tijdens de groepsweek voor spannende activiteiten, zoals leuke spellen in het bos, hutten bouwen en zwemmen. Daarnaast zijn er ook weekvakanties bij een gastouder.

De kinderen zijn er lekker even uit en kunnen nieuwe indrukken opdoen en vriendjes maken. Voor kinderen van 6 tot 18 jaar.
Voor meer informatie: Website | Contact 

Bent u alleenstaande ouder en ontvangt u een bijstandsuitkering? Gaat uw kind naar de kinderopvang?
In een aantal gevallen heeft u recht op vergoeding van de eigen bijdrage.

De voorwaarden voor het aanvragen van een aanvullende bijdrage voor kinderopvang zijn:

  • u bent alleenstaande ouder;
  • u ontvangt bijstand van de gemeente Midden-Groningen;
  • er zijn geen andere opvang mogelijkheden voor uw kind(eren);
  • de kosten van de eigen bijdrage weegt op tegen uw salaris;
  • kunnen de kosten uit de financiële voordelen van het werk betaald worden?
  • we gaan altijd uit van de goedkoopste oplossing.
  • u werkt in deeltijd of u volgt een traject naar werk waarvan de verwachting is dat u binnen een jaar werk heeft.

Voor meer informatie: Website | Contact

Uw dochter wil hiphoppen, uw zoon wil leren drummen. Maar u heeft geen idee waar u het geld vandaan moet halen?
Misschien kan het Jeugdcultuurfonds helpen! Het Jeugdcultuurfonds betaalt het lesgeld waarbij de richtlijn € 450 per kind, per cursusjaar is voor kinderen van 4-18 jaar uit gezinnen waar thuis geen geld is voor lessen. Het bedrag kan in uw gemeente afwijken omdat een aantal gemeenten eigen spelregels heeft. Als dat zo is, vindt u ze op de pagina van het fonds bij u in de buurt.
Voor meer informatie: Website | Contact