Parkeerplaats 1: Opleiding

Parkeerplaats 1: Opleiding

Parkeerplaats 1: Opleiding

Ik wil weer beginnen met een opleiding, heb ik recht op een studiebeurs?
Doe je een opleiding aan mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering krijgen.
Voor meer informatie: Website | Aanvragen
Ik wil weer een opleiding gaan volgen, maar heb geen recht meer op reguliere studiefinanciering en nu?
Wilt u een opleiding gaan volgen, maar heeft u geen recht meer op reguliere studiefinanciering (lening, aanvullende  beurs en reisproduct)? Vanaf het studiejaar 2017-2018 kunt u onder bepaalde voorwaarden toch geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen.
Voor meer informatie: Website | Aanvragen
Heb je nog geen diploma? Maar wil je wel een mbo-opleiding doen?
Heb je nog geen diploma? Maar wil je wel een mbo-opleiding doen? En ben je 16 jaar of ouder? Dan is een Entree-opleiding jouw kans om op het mbo te komen. Met een Entree-opleiding haal je namelijk een diploma waarmee je een mbo-opleiding op niveau 2 kunt volgen.
Voor meer informatie: Website | Contact
Ik heb moeite met lezen en schrijven, waar kan ik terecht?
Moeite met lezen en schrijven? Je bent niet alleen. Het Taalhuis is dé plek in de bibliotheek waar je terecht kunt voor hulp. Je hoeft geen lid te zijn. Je vindt er bijvoorbeeld gratis taalcursussen en oefenboeken. Er zijn vaak activiteiten en wekelijks is er een spreekuur met een Taalhuiscoördinator.
Voor meer informatie: Website | Contact

Het Taalhuis Midden-Groningen in Muntendam, is een plek waar iedereen die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en spreken terecht kan. Of je dit nu nodig hebt voor je werk, voor het schrijven sollicitatiebrieven, of het werken op de computer of voor het voorlezen van je kind of kleinkind, bij het Taalhuis kun je hulp en ondersteuning krijgen van opgeleide vrijwilligers.
Voor meer informatie: Website | Contact

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken, luisteren, rekenen of computeren?
Via Taal voor het Leven kun je een cursus volgen, vaak bij jou in de buurt. In die cursus leer je beter lezen en schrijven. Je krijgt les in een groep met andere volwassenen of alleen. Er is altijd iemand om jou te helpen: een docent of een vrijwilliger. Samen kijken we wat voor jou het beste werkt.
Voor meer informatie: Website | Contact
Heeft u meer kennis en vaardigheden dan u kunt aantonen met diploma’s?
Mensen hebben vaak meer kennis en vaardigheden dan zij kunnen aantonen met diploma’s. Deze ervaring hebben zij opgedaan op school, op hun werk, via vrijwilligerswerk of zelfs thuis. Dankzij EVC – Erkennen van Verworven Competenties – is het mogelijk om deze praktijkervaring vast te leggen in een Ervaringscertificaat of Ervaringsprofiel.
Voor meer informatie: Website | Contact
Wie kan mij helpen met mijn faalangst?
Een faalangstig kind is vaak bang om dingen uit te proberen of door te zetten. Door het idee dat het toch niet zal lukken, lukt het vaak ook inderdaad niet. Het kind denkt dan: zie je wel, ik kan het niet. Die gedachte ondermijnt het zelfvertrouwen. Door deze negatieve faalangst gebruiken pubers de eigen capaciteiten niet optimaal en leren ze minder. Het sociaal team kan deze mensen hebben om hun faalangst te overwinnen.
Voor meer informatie: Website
Denkt u erover na om een betaalde baan, ondernemer of als vrijwilliger aan de slag te gaan?
‘De campagne Go Mama! laat vrouwen zien dat ze actie kunnen ondernemen om nieuwe dingen te leren. Door te versterken wat ze al kunnen. Zo worden ze aangemoedigd om de eerste stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Vrouwen kunnen zich opgeven voor lessen bij hen in de buurt en zelf online oefeningen doen op het gebied van werk & solliciteren, geld & rekenen, internet & computer.
Voor meer informatie: Website | Contact
Zit uw kind in groep 7 of groep 8? Gaat uw kind (binnenkort) naar de brugklas? Kan uw kind wel een steuntje in de rug gebruiken?
Als de brugklasser en de ouders dit willen kan een thuismentor komen helpen. De thuismentor, een vrijwilliger, helpt bij de studieplanning en het aanleren van verschillende leerstijlen, is een luisterend oor en een coach. Onderzoek bewijst dat deze thuismentoren een positief effect hebben op de schoolprestaties en het behalen van een diploma van het voortgezet onderwijs.
Voor meer informatie: Website | Contact
Je kinderen gaan naar de basisschool. Maar wat gebeurt daar? Je weet niet hoe het gaat op een Nederlandse school. Waarom maken kinderen een Cito-toets? Waarom zijn er oudergesprekken? Hoe kun je je kinderen helpen met rekenen en taal?
Om deze en nog veel meer vragen te kunnen beantwoorden organiseert Kwartier in samenwerking met de basisschool een Samenschool. Zeer kundige vrijwilligers geven les aan ouders én hun kinderen. Samen taal leren, samen rekenspelletjes doen, een wekelijkse Jeugdjournaalquiz, dansen, zingen en spelen. Een Samenschoolcursus duurt 8 tot 10 lessen. Het is na schooltijd. Cursisten die de cursus afmaken krijgen natuurlijk een feestelijk diploma.
Voor meer informatie: Website | Contact
Welke Voorschools onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs instellingen zijn er bij mij in de buurt te vinden?
Om de grote hoeveelheid onderwijsinstellingen inzichtelijk in kaart te brengen, zijn ze via onderstaande link te overzien.
Voor meer informatie: Website
Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Heel handig, maar wat nou als je hier weinig ervaring mee hebt?
Met de gratis cursus Klik & Tik leer je de eerste stappen van werken met computers en internet. Je kunt de cursus zelf vanuit huis doen of onder begeleiding. Kijk in de agenda onderaan deze pagina voor de cursusdata. Klik & Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar of los van elkaar kunt volgen. Tijdens het deel ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je de mogelijkheden van het internet. Denk aan zoekmachines, websites bekijken, formulieren invullen en downloaden. Het laatste deel heet ‘Samen op het web’. In een veilige, afgeschermde omgeving leer je werken met sociale media, zoals Facebook.
Voor meer informatie: Website
Ben je vrijwilliger en wil je nieuwe vaardigheden leren, kennis opdoen of heb je een steuntje in de rug nodig? Of wil je als vrijwilliger aan de slag, maar mis je bepaalde kennis of vaardigheden?
Dan kun je terecht bij het Vrijwilligerscollege! Door meer te leren over een bepaald onderwerp kun je jouw vrijwilligerswerk (nog) beter en met meer plezier doen.
Voor meer informatie: Website | Contact
Heeft u een kind die door financiële redenen niet mee kan doen aan activiteiten?
In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Kinderen weer laten meedoen! Kinderen gaan mee op schoolreis, gaan sporten of krijgen muziekles. Ook kunnen we vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.
Voor meer informatie: Website | Contact
Hebt u kinderen jonger dan 18 jaar waarbij de ontwikkeling wordt geremd door financiële redenen?
Dan is het kindpakket misschien iets voor u. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen, ook als hun ouders weinig geld hebben. De gemeente Midden-Groningen stelt daarom extra geld beschikbaar voor de kinderen die dat nodig hebben. Het uitgangspunt is simpel: alle kinderen in onze gemeente moeten dezelfde kansen hebben.
Voor meer informatie: Website | Contact
Vindt u het moeilijk om een baan te vinden? Bijvoorbeeld omdat u al een tijd geen werk meer heeft?
Het helpt dan om een cursus of training te volgen, of begeleiding krijgen bij solliciteren. Of u gaat vrijwilligerswerk doen. BWRI kan u hierbij helpen. U bespreekt met een werkcoach van BWRI welk traject u gaat volgen en wat passend voor u is. Dit staat dan in een zogenaamd “Plan van aanpak”. Aan een traject zijn geen kosten voor u verbonden.
Voor meer informatie: Website | Contact
Heeft u kinderen in het voortgezet onderwijs, op het MBO of wilt u zelf een studie volgen? Hebt u kosten in verband met deze opleiding, waarvoor u geen bijdrage ontvangt van een andere instelling? En ligt uw inkomen rond het minimum?
Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bijdrage van het Studiefonds Groningen.
Het Studiefonds is er voor:

  • scholieren in het voortgezet onderwijs jonger dan 18 jaar.
  • leerlingen van 16 of 17 jaar die een MBO-beroeps opleidende leerweg volgen.
  • MBO/HBO/WO-studenten ouder dan 30 jaar.

Voor meer informatie: Website | Contact

Heeft u met vragen, advies nodig of redt u het even niet ondanks de hulp in uw omgeving?
De Dorps Informatiepunten Midden-Groningen kunnen u dan helpen de juiste weg te vinden om daadwerkelijk met uw vraag geholpen te worden. Op het Dorpsinformatiepunt in uw dorp zijn medewerkers beschikbaar die samenwerken met de Dorpsraden, plaatselijke vrijwilligers in uw dorp én professionals. Het Dorpsinformatiepunt is van úw dorp en staat voor ú klaar!

De Informatiepunt-medewerker zoekt samen met u naar een antwoord. Zij hebben ook contacten met mensen van de gemeente en kunnen ook bijvoorbeeld iets op een website voor u opzoeken en uitprinten.
U kunt alleen komen maar u mag ook iemand meenemen. De Informatiepunt-medewerker luistert en helpt u op weg terwijl uw privacy gewaarborgd blijft. U kunt een gesprek voeren met een kopje koffie of thee erbij.
Voor meer informatie: Website | Contact

Leest u graag, maar is er niet genoeg geld voor een lidmaatschap bij de bieb?
Voor het lenen boeken kun je terecht bij het Leespunt Muntendam, helemaal gratis. Het Leespunt is een onderdeel van het Maatschappelijk Activiteitencentrum en is gevestigd in het MAC. Je vindt er een zeer ruime collectie tweedehands maar ook nieuwe boeken. De boekencollectie bestaat inmiddels uit meer dan 5000 boeken.
Tevens heeft het Leespunt Muntendam een ruime collectie “Grootletterboeken”, die regelmatig wordt vernieuwd in samenwerking met de Bibliotheek Veendam.
Voor meer informatie: Website | Contact
Moet u binnenkort het Centrale Inburgeringsexamen maken en wilt u uw Nederlands taalniveau verbeteren?
het Noorderpoort heeft een inburgeringscursus die als doel heeft om uw taalniveau voor Nederlands naar A2 te verhogen. Natuurlijk leert u ook hoe Nederlanders wonen en werken, dat is onderdeel van uw inburgering. Met deze cursus wordt u goed voorbereid op het Centrale Inburgeringsexamen.
Voor meer informatie: Website
Zoek je iemand die achter je staat en je ondersteunt bij wat jij wilt bereiken? Wil je iemand leren kennen uit het werkveld of de studie van je toekomst?
Meld je dan aan voor KANS 050. Meedoen is gratis, de mentoren zetten zich onbetaald in voor jou.
Voor meer informatie: Website | Contact