Komt een man bij de dokter

Komt een man bij de dokter

Komt een man bij de dokter

Achter een groot deel van lichamelijke klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan  (zoals slecht slapen, hoofdpijn, nek- of rugklachten) zit vaak een onuitgesproken sociaal  verhaal. Waar ze eigenlijk last van hebben is eenzaamheid, gemis aan zingeving of een gevoel van verlies en rouw. Als de huisarts dan een pilletje geeft vanwege het  slechte slapen, verandert er niets aan de situatie. Dan is verwijzing naar de welzijnscoach een beter recept!

 “Een huisarts heeft slechts 10 minuten per patiënt. Bovendien heeft een huisarts met een drukke praktijk geen tijd om uit te zoeken waar een patiënt blij van wordt en voldoening aan kan beleven. Ik kan dat wel. Ik vraag mensen: hoe is de relatie met je familie, buren en kennissen?  Waar word jij blij van? Wat geeft jouw leven zin en glans?  Ik heb linken met bijvoorbeeld de buurtsportcoach en de wijkverenigingen.  Ik weet dus waar iemand andere mensen kan ontmoeten, vrijwilligerswerk kan doen of hulp kan vragen bij schulden.  Samen zetten we op een rijtje wat er speelt, wat het ideaal is en welke stappen mogelijk zijn om je ideaal te bereiken”, vertelt Joke Kragt.

“De man die met nekklachten bij de huisarts kwam, doet inmiddels vrijwilligerswerk. Hij heeft -zoals hij zelf zegt- weer een reden om ’s ochtends zijn bed uit te komen en geniet van het contact met andere mensen. Het gaat een stuk beter met hem!

Kom in contact over dit onderwerp