(G)een goede buur?

(G)een goede buur?

(G)een goede buur?

Volgens het spreekwoord is een goede buur beter dan een verre vriend. Maar wat, als je bonje met de buren hebt? Burenruzies beginnen vaak met kleine ergernissen. De buren parkeren hun auto op jouw parkeerplek. ’s Avonds na 22.00 uur staat de muziek nog luid. De voetbal van de buurjongens belandt regelmatig in jouw tuin. De tuin is een wildernis.
Een opeenstapeling van ergernissen kan maken dat de vlam in de pan slaat en een burenruzie ontstaat. Als zo’n ruzie uit de klauwen loopt, moet de (rijdende) rechter er aan te pas komen. Zo ver hoeft het niet te komen: buurtbemiddeling voorkomt escalatie!

Janna is één van onze vrijwillige buurtbemiddelaars, die een training mediation gevolgd heeft.

“Eigenlijk is wat ik doe simpel: ik zorg dat mensen weer met elkaar praten in plaats van over elkaar. Eerst zoek ik beide buren thuis op en luister naar hun verhaal. Dat mensen hun verhaal kunnen doen, zich gehoord en gezien voelen is super belangrijk. Daardoor ontstaat ruimte om naar het verhaal van de ander te luisteren. Dan organiseer ik een driegesprek op neutraal terrein en kijk ik of mensen samen oplossingen kunnen bedenken. Tweederde van de ruzies lossen we zo op. Soms is een telefoontje zelfs al voldoende om zaken op te lossen. Dan vraag ik: weten de buren eigenlijk wel dat u last van hen heeft? Hoe kunt u dat aan hun vertellen? Gewoon aanbellen en vertellen waar jij je aan stoort kan al maken dat buren hun gedrag aanpassen”.

Kom in contact over dit onderwerp

Vragen en antwoorden

Klantverhaal