Geen cent te makken?

Geen cent te makken?

Geen cent te makken?

Praat met één van de deelnemers aan de cursus “Gewoon doen!” en je hoort hoe het is als je geen cent te makken hebt. Bijvoorbeeld omdat je moet rondkomen met weinig geld.  “Langdurig moeten rondkomen met weinig geld, zorgt voor stress. En die stress is van invloed op van alles en nog wat: de opvoeding van kinderen, de relatie met je partner, je gezondheid, kansen om aan werk te komen”, vertelt één van de deelnemers bij de feestelijk diploma uitreiking na afloop van de cursus. “Dan valt het niet mee om uit de vicieuze cirkel te komen.  Maar dankzij de cursus “Gewoon doen!” zie ik weer perspectief. Inmiddels doe ik vrijwilligerswerk; dat helpt me misschien om de stap naar werk te maken.

Aan de slag
In deze cursus gaan deelnemers door middel van allerlei creatieve werkvormen aan de slag met de vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?
  • Welke stappen wil ik zetten?
  • Wie kan me daar bij helpen?

“In het begin van de cursus maken we een bloem. Het hart van de bloem ben je zelf. De blaadjes zijn alle dingen die belangrijk voor je zijn. In de loop van de cursus komen er steeds meer blaadjes bij. Tijdens de cursus  hebben we op verschillende manieren aan ons eigen doel gewerkt. Elke week heb ik gezien hoever ik er nog van afstond. Mijn doel kwam steeds scherper in beeld. Elke week kwam ik een stapje verder. Nu kan ik zeggen: doel bereikt! Gewoon doén!”.

Goed voor jezelf zorgen
De deelnemers helpen elkaar bij het maken van stappen. “Je moet echt met de woningcorporatie bellen om te kijken of een oplossing mogelijk is voor je huurachterstand”. Of  “zorg goed voor jezelf! Zorg dat je hersenen tot rust komen door iets leuks te doen. Ga bijvoorbeeld breien, daar wordt je rustig van”.

De cursus wordt afgesloten met een certificaat. Er is geen examen. “Dit certificaat herinnert je aan de cursus, aan je doel. Weten wie je bent, helpt om stappen te maken en te blijven maken.”