Basistraining Laaggeletterdheid

Basistraining Laaggeletterdheid

Basistraining Laaggeletterdheid

Locatie: Wijkcentrum De Kern, Rembrandtlaan 72A, Hoogezand (=gewijzigde locatie)
Datum: 05/04/2018 - 26/04/2018
Tijd: 14:00  tot  17:00

Vind je het leuk om mensen met een taalachterstand te helpen? Deze basistraining leid je op tot taalvrijwilliger en geeft je alle tools om aan de slag te gaan. Als taalvrijwilliger ben je een belangrijk onderdeel van de aanpak van laaggeletterdheid. Dankzij jouw inzet krijgen deelnemers extra begeleiding op het gebied van lezen en schrijven, rekenen of omgaan met een computer.

Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken is tweederde van deze mensen van Nederlandse afkomst. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.  Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen: schaamte, onbegrip, en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van anderen.

Tijdens  vier bijeenkomsten krijg je veel informatie over lesmateriaal dat je kunt inzetten, passend bij het taalniveau en het leerdoel van de laaggeletterde. Laaggeletterden profiteren het meest als ze op de juiste manier worden begeleid en met geschikte lesmaterialen werken. De modules bevatten daarom veel werkvormen waarbij de vrijwilligers leren door zelf te ervaren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je volwassenen kan begeleiden bij het verbeteren van hun taal en andere basisvaardigheden.

In alle bijeenkomsten is aandacht voor de coachende rol van de vrijwilliger. Aanvullend kunnen er verdiepingsmodules worden gevolgd.

Over de trainster
De training wordt i.s.m met de Stichting Lezen en Schrijven gehouden. De trainster is Petra Jonkman.

Kom in contact over dit onderwerp